Смяна на масло и филтри

Услугата смяна масло филтри София включва подмяна на двигателното масло и филтрите към него, които биват – маслен, въздушен, горивен и купе /поленов/. В някой случай горивният не се сменя, защото е вътре при горивната помпа.

Истината е ,че когато кажете „Смяна масло филтри София“ трябва да се доуточни дали става въпрос за маслото на мотора или на скоростната кутия. Автоматичните скоростни кутии също имат филтър и при 80% от тях той е консуматив. Също така при някои се сменя гарнитурата на капака, букса при BMW и т.н. 

масло и филтри

Масло на скоростна кутия

Смяната на масло на скоростната кутия се извършва по 2 начина:

  1. Автоматична машина
  2. Ръчен шприц, който работи под налягане

Използвайки автоматична машина имате по-голям разход на масло и съответно е по-скъпият вариант. Все още не е доказано, кой от двата варианта е по-добър. Ако питате производителите на скоростни кутии в днешно време те казват, че маслото вътре е Longlife или докато кутията работи. Смяната на масло на автоматична скоростна кутия е свързано с разход на масло по спецификация, филтър автоматична скоростна кутия и гарнитура. Винаги преди да го смените трябва да проверите чрез рамата на колата колко пари ще Ви струва тази операция.

Смяна на двигателно масло и филтри

При смяната производителят на двигателя обикновено препоръчва точно определена спецификация на маслото. Новите двигатели използат така наречените Longlife масло, които обикновенно се сменят на 30 000км. Според нас от Автоцентър Ес Техник това не е правилно. Не ни разбирайте погрешно – не си мислим, че сме по-умни от заводите-производители,  просто тяхната идея е двигателя да е консуматив и по-бързо да се счупи. Живеем все пак в България  и целта ни е да използваме максимално закупената кола. Ето защо ние препоръчваме смяната на двигателно масло да е през около 10 000 км. Смяната на въздушен филтър и филтър купе също са задължителни за големите градове – въздухът е твърде мръсен.  Горивният филтър, без значение дали е бензинов или дизелов, може да се сменя на около 30 000км, т.е. на около 3 смени на маслото. Много хора ще кажат, че в България горивата не са качествени. Повярвайте ни – няма проблем този филтър да се сменя на около 2-3 смени на масло. При много от бензиновите колите след 2005г. горивният филтър не се сменя, защото е вътре в резервоара и не се продава като консуматив.

Нашите съвети при смяна на масло

Най-важният въпрос е какви консумативи като марка и ценови диапазон да се използват при смяната –  това е основният въпрос, който вълнува всички потребители от години насам. Нашето мнение от Ес Техник е следното и базирано на годините опит:

  1. Задължително да се пазарува от автосервиза, в който ще се извършва смяната, за да има гаранция.
  2. Марката на въздушния филтър не е от кой знае какво значение. Ако е необходимо може да се сменя през 5000 км и проблемът се решава.
  3. Филтър купе /поленов/ трябва да е хубав, от по-високия ценови диапазон, може и оригинален. Ако е качествен е без значение дали ще е с активен въглен или антибиотик.
  4. Масленият филтър да е от среден клас до по-висок, защото сме виждали разложени маслени филтри.
  5. Горивният филтър също да е от среден клас нагоре дори оригинален, защото евтините може да се разложат или запушат. Ако ще е евтин, по-добре не го сменяйте.
  6. Маслото – големият въпрос. Тук правилният отговор в световен мащаб е купувайте това, което Ви предложи сервизът, защото има много  фалшиви масла на пазара. Обикновено сервизът работи с определени доставчици и техните търговски представители знаят кое масло от къде идва. Не купувайте масло без ясен произход. Това може да е фатално за Вашият автомобил!
4 Прости Стъпки за Смяна на Масло и Филтри
03

стъпка три

Вземи готовия автомобил и се увери в качеството на услугата
04

стъпка четири

Сподели с приятели за услугите на Ес Техник

Call Now Button