Смяна дискове и накладки

Автосервиз Ес Техник препоръчва задължително смяната на накладки и дискове да бъде в голям автоцентър. Много често колите след 2003г. са с по-сложни спирачни системи и тяхната подмяна не е елементарна. Например Audi, VW имат моторче отзад на накладките и апаратите трябва да се върнат, т.е. отворят чрез компютър. Mercedes има SBC система, която също трябва да се изключи през диагностика и т.н.  В автосервизът ще обърнат внимание дали имате блокирали спирачни апарати, скъсани гумички на буталата, напукани или скъсани спирачни маркучи и други важни неща за спирачната система. Нашето мнение е, че спирачките са най-важни в един автомобил. Те спасяват човешки живот!

дискове-накладки

Как да разберете дали сте за смяна на накладки?

Първият и най-лесно забележим сигнал е, ако имате датчик и Ви светне лампата вътре на таблото.  Друга индикация е лампата за доливане на спирачна течност – тя също може да е признак, че накладките Ви са към своя край. С намаляване на накладките буталата на апаратите излизат по-напред, а това означава засмукване на повече течност от казанчето. В казанчето има датчик, който отчита  нивото на спирачна течност DOT 3 или DOT 4. Друг по-труден метод  е да погледнете през алуминиевите джанти или в краен случай при сваляне на колелото. Тогава няма как да не видите състоянието на накладките. В най-лошия сценарий ще разберете, че сте за смяна на накладки, когато при натискане на педала започнете да чувате стържене. Това значи, че няматe датчик за износване на накладките и тяхната метална част опира директно на диска. Това води  до надиране и изисква подмяна и на дисковете.

Избор на накладки

Изборът на марка накладки в днешно време е наистина сложен процес. На пазара се предлагат продукти на над 20 производителя. Нашата практика в това отношение е базирана на дългогодишния ни опит. На различните марки автомобили поставяме накладки, които вече сме тествали през годините. Убедили сме се, че спират сигурно, не започват да свирят след 1000 км, не надират диска и т.н.  Нашият съвет е да не купувате сами накладки. Доверете ни се и Ви очакваме в автосервиз Ес Техник, защото ние предоставяме гаранция от 6 месеца за ВСЕКИ извършен ремонт.

Кога се сменят спирачните дискове?

смяна дискове и накладки

Тяхната подмяна е наложителна при следните индикации:

  1. Когато натискате спирачки след 80 км/ч и воланът започне да трепери
  2. Когато пипате диска и в края си има голям ръб – този ръб ще докосне датчика на накладките и ще Ви светне лампата на таблото, въпреки че може да имате още накладки.
  3. Когато дискът е много изтънял и всеки момент ще се спука. Това е опасно за Вашия живот.

Смяната на спирачни дискове трябва да става задължително в автосервиз, защото подмяната изисква някои важни стъпки, които не бива да се пренебрегват. След като премахнете стария диск, главината се почиства чрез специална абразивна четка, която равномерно почиства цялата повърхност. Главината се напръсква с медна грес и чак след това се поставят задължително нови накладки. Дори и накладките Ви да не са напълно износени, след смяна на спирачни дискове, се поставят нови.

Избор на спирачни дискове

Изборът на марка спирачни дискове е по-сложен процес и от избора на накладки. За съжаление в днешно време дори и най-скъпите и реномирани марки не винаги гарантират качество на дисковете. Разбира се най-доброто винаги е оригинала, но там цената е наистина много висока и повечето хора не са склонни да я платят. Спирачните дискове се сменят задължително в автосервиз, за да може при евентуално изкривяване след  1000-2000 км да може да се уважи гаранцията Ви, ако проблемът е в тях. Автосервизите работят с определени дистрибутори и те знаят, ако партидата е била дефектна. Проблемът в днешно време, е че производителите не изчакват процеса на изпичане и закалявен на диска, без значение дали това са спирачни дискове на ATE, TRW, Brembo, Ferrodoр Bosch и т.н.

4 Прости Стъпки за Смяна на Дискове и Накладки

03

стъпка три

Вземи готовия автомобил и се увери в качеството на услугата
04

стъпка четири

Сподели с приятели за услугите на Ес Техник

Call Now Button